Solell

d'Àngel Igelmo Segura


SOLELL o SOLEI m.

  • 1. Sol, l'astre del dia (Mall., Eiv.); cast. sol. «Quan es solei sortia, jo ja estava aixecat». «En esser post es solei, | ja no és hora de cantar; | ¿saps quan has de refilar? | Quan en fa d'aquell vermei» (cançó pop. Mall.). 
  • 3. Lloc on toca el sol (Empordà, Berguedà, Plana de Vic, Cerdanya, Solsona, Cardona, Segarra, Camp de Tarr.); cast. solana. Axits fore del solel, car a mi semble que vós eiats calor, Graal 80. Hort en soley, o recés: Hortus apricus, Torra Dicc. Boscos, soleis, masies que el cor ama, | per sempre adeusiau, Canigó xii.
  • 5. De solei: de poca vàlua, de per riure (aplicat als mots savi, doctor, advocat, i altres anàlegs d'aquests); cast. de secano. Un delineant doctor de soley, Roq. 31. Un missèr de soley, Ignor. 73.

Solei: a) topon. Nom de moltes partides de terra, completat amb el nom de propietaris o habitadors: Solei de Barceloneta (en el municipi d'Ogassa); Solei de Fontfreda (mun. de la Pobla de Lillet), Solei d'En Vilagut (mun. de Santa Maria d'Oló), Solei de Mas Cortils (mun. de Gavà), etc.

Diccionari català-valencià-balear
A. M. Alcover i F. de B. Moll
(ed. digital de l'IEC/Moll, 2001-2002)


Pàgines: 88 pàg

Enquadernació: rústica amb solapes

Mides: 20 x 12,5 cm

Data de publicació: 08/11/2009

Disseny de la col·lecció La Cantàrida: Miquel Albertí

Directors de la col·lecció La Cantàrida: Joan Tomàs Martínez i Pau Castanyer

(La col·lecció La Cantàrida és una col·lecció de poesia de 20 títols, que es va començar a publicar l'any 2008 a l'editorial Documenta Balear i després va continuar a l'editorial Xicra Edicions, on es va deixar de publicar a l'any 2013. A partir de l'any 2014 a Edicions del despropòsit gestionam i seguim oferint el remanent del catàleg de la col·lecció.)

10,00 €