#ElsLlibresNoCaduquen: «L'ungla més...»

Seguim amb la campanya #ElsLlibresNoCaduquen re-presentant-vos «L'ungla més...», de Miquel Àngel Mas, un llibre de relats breus, però punyents, en els quals es plantegen situacions quotidianes, al manco en aparença, ambientades en diferents escenaris d'una Mallorca contemporània. Amb un títol suggerent, inacabat, («L'ungla més...»; més què?), Mas convida al lector a baixar a les catacumbes de la misèria humana, un territori tèrbol, pantanós, en el qual hi conviuen escenes que ens porten a qüestionar-mos on es troben els límits entre allò escabrós i allò absurd.

En aquests vint-i-un relats hi transiten personatges reals, de diferents edats i condició social: des del jubilat vidu que cerca afecte entre les cames de Na Panada, fins al fill adolescent de pares separats, incomprès, que transformarà la seva ira en una acció de final tràgic, passant per homes i dones adults, solitaris, atrapats en les seves dèries mentals, que en alguns casos ens semblaran del tot properes, o pròpies, i en d'altres extremadament esperpèntiques.

Tot i no ser una obra poètica, la poesia hi és ben present al llarg de tot el llibre. En ocasions és un poeta esquizofrènic qui vomita versos per necessitat. En altres, la poesia es converteix en quelcom messiànic, en allò que li farà veure la llum a la noia cega, o en la llum en si mateixa. En l'estil de Mas hi trobem reminiscències de Raymond Carver, a qui, de fet, dedica un dels relats, o de Roger Wolfe, poetes l'estil dels quals s'emmarca dins el moviment conegut com a realisme brut.

«L'ungla més...» és, en paraules de Miquel Àngel Mas, «un llibre sense filtres, valent, perquè per escriure'l, un ha hagut de baixar una mica a l'infern; i per sentir, el que sigui, però sentir». Atreviu-vos a ficar-hi el nas i l'esperit, que en sortireu amb el reforç d'aquell/a que s'ha deixat endur per una aventura que no esperava.