#ElsLlibresNoCaduquen: «De les criatures del bosc»

Parlar de «De les criatures del bosc» és parlar de la nostra primera publicació, de la qual estam molt contents; una raresa que exemplifica la voluntat d'Edicions del despropòsit d'allunyar-mos dels convencionalismes establerts i tractar cada obra com una peça única.

Partint d'una història real, la de la mort del jove poeta Andreu Cloquell i la seva companya, Maria Antònia Padrós, l'estiu del 1979, i de com aquest tràgic succés marcà la trajectòria del també poeta Andreu Vidal i, en definitiva, de tota una generació, Jaume Miró i Pau Arévalo construeixen una obra eclèctica que barreja diferents llenguatges: poesia, teatre, còmic i fotografia.

Com bé diu Pere Perelló i Nomdedéu a l'epíleg del llibre, "Aquest poema gràfic és l'experiència d'una experiència; d'una experiència que alhora és experiència de l'experiència liminar: un posar-se més enllà, en el lloc de, una metàfora." I és que per entendre el sentit de l'obra cal tenir clar des de l'inici que Miró i Arévalo no ens presenten la narració d'uns fets de manera fidedigne. Ningú sap del cert què va passar aquella nit fatídica en què els dos joves protagonistes decidiren posar fi a les seves vides. Allò que alimenta i dóna sentit a l'obra és d'una banda, el poema homònim d'Andreu Vidal, i d'altra banda, la interpretació que en fan, primer Jaume Miró, qui va escriure una peça teatral que resultà impossible de traslladar a escena i, finalment, Pau Arévalo, responsable de donar forma i color a la història.

Sense seguir una lògica narrativa, Arévalo fa la seva pròpia reconstrucció de l'imaginari d'Andreu Vidal, o més aviat del guió escrit per Jaume Miró, de manera poètica, deixant com a resultat una successió d'escenes tèrboles, inquietants, oníriques, sense caure en la cruesa de la violència que la història en si mateixa ens evoca. Els poemes d'Andreu Vidal van apareguent en forma de collage a les pàgines del llibre, així com les diferents criatures que habiten el bosc: la papallona, el mussol, la ratapinyada, el corb, el caragol, els cucs, les mosques, i finalment, de nou, la papallona.

Us convidam a endinsar-vos en aquesta història construïda a partir de diferents vivències i experiències, i que en tregueu les vostres pròpies conclusions.

«Quin estrany ésser dins el nostre esguard dissecat sura talment les papallones?»

Per a saber-ne més de «De les criatures del bosc»:

- Article a 40putes

- Aricle a Núvol

- Epíleg del llibre a càrrec de Pere Perelló i Nomdedéu:


Jaume Miró, Pere Perelló i Pau Arévalo a la presentació del llibre a la llibreria Drac Màgic