#ElsLlibreNoCaduquen: «La maquinació temerària»

Jaume Salvà i Lara publicà durant 13 anys (des de l'any 2000 al 2013) les seves ressenyes de còmics a l'Espira, suplement cultural dels dissabtes del diari dBalears. Un parell d'anys més tard, concretament al maig del 2015, publicàvem «La maquinació temerària», un recull de 202 d'aquestes ressenyes, que representa una autèntica guia de lectura tant pel lector aficionat al novè art com per aquell que no llegeix habitualment còmic.

El mateix autor afirma que "Des del primer dia, aquesta columna ha pretès divulgar el còmic entre els no lectors de còmic, sempre a partir de les meves lectures i fugint tant com he pogut de la verborrea específica que pot caracteritzar la crítica en un mitjà especialitzat."

Tota una declaració d'intencions. I, de fet, això és el que fa Salvà: adoptant sempre una visió crítica amb l'entorn, el propi i el que envolta cadascuna de les històries, aporta una visió personal i propera, acompanyada d'una contextualització, unes vegades històrica, com a «From Hell» d'Alan Moore i Eddie Campbell, i d'altres sociològica, com a «Amistad Estrecha» de Bastien Vivès, que ajuda al lector a entendre d'on surt l'obra en qüestió i a aprofundir en la temàtica que tracta. I és que com qualsevol altra forma de representació artística, el còmic plasma una realitat, la del seu autor, sigui aquesta tangible o imaginària, i es trobi situada en el moment present, en el passat o en un moment futur.

A Edicions del despropòsit sempre hem defensat el valor del còmic com a possiblitat narrativa potentíssima, com a element cultural i com a mitjà idoni per expressar idees o explicar determinats fets amb una força i expressivitat només equiparable a l'experiència que ens ofereix, per exemple, el cinema.

Costa ressignar-se a acceptar que, a excepció del Japó i de França, on el còmic sí que ha trobat la seva parcel·la de normalitat, a la resta del món segueix essent considerat com allò que llegeixen els infants o aquells que encara no han madurat. Us animam, doncs, a capbussar-vos en la lectura de «La maquinació temerària», i a que us contagieu de la passió del seu autor per la historieta. De ben segur que no us decebrà!

Jaume Albertí, Josep Oliver i Jaume Salvà i Lara a la presentació del llibre a la llibrería Gotham